Halmstadslärljungarna

Föreningens start den 30 november 1925.

Förmodligen inspirerade av bildandet av Föreningen Gamla Halmstad 1923 träffades en samling utflyttade halmstadslärljungar för att upprätta en filial i huvudstaden. På Karl XII:s dag den 30 november 1925 samlades 18 män med rötter i Halmstad och dess läroverk. En av de aderton var Fredrik Vetterlund, filosofie doktor, skald och författare. En annan var Knut Tillman, som troligen var initiativtagaren till föreningen. Särskilt inbjuden var förre lektorn vid läroverket, Östen Hedlund. Telegram skickades till ”kvarvarande lärare” bland dem Felix Körling. Efter detta tågade man i samlad trupp till Brunkebergsbiografen, under befäl av Gustaf Berg, direktör för Svensk Filmindustri. Filmen som visades var en bygdefilm om Halland och hälsades med ovationer.

Konstituerande sammanträde ägde rum den 22 januari 1927 med 49 deltagare på restaurang Ekedårdh, där stadgar diskuterades och förteckning uppgjordes över till Stockholm utvandrade forna lärljungar vid Halmstads läroverk. I stadgarnas första punkt står att ”föreningen är en fortsättningsskola i hembygdskunskap och kamratanda”.

I denna 21-sidiga utdrag ur annalerna kan man följa föreningen under alla åren ända fram till det sista mötet den 21 oktober 2013.

Det kan vara värt att notera att det var först 1976 som kvinnliga f d elever fick väljas in. Det betyder att en av läroverkets mest kända elever, litteraturkritikern Klara Johansson (1875-1948), som tog studenten som privatist vid läroverket, aldrig kunde vara medlem i föreningen, trots att hon bodde hela sitt vuxna liv i Stockholm.

I Föreningen Gamla Halmstads årsbok 1999 skrev chefredaktör Bertil Delin en jubileumsartikel inför 75-årsjubileet, vilket finns här som ett särtryck:

Inför sammanslagningen med Hallandsföreningen 2013 skrev Lars Stelling, medlem sedan 30 år, denna artikel: